Tuesday, April 24, 2012

resepi sushi Malaysia style dijamin halal

Ari ahad aritu sepanjang ari dok menggentel buat sushi...masak nasiknyer sekilo jek..tapi mak ai..penuh seperiuk besar tuha...jenuh gakla nk bagi abisnya..topping dah mcm2 atasnya...haha...tapi best..lama x buat.. so ade yg teringin nk buat sushi sendiri x? meh aku ajar cara2nya...

Mula2 kena ada bahan2 nya:
1. beras sushi (leh beli kat JJ) tajuk SUMO

2. seaweed (pon ade kat JJ) bahagian makanan segera jepun2 tuh

3. tikar gulung sushi (kalo xde pon xpe...guna je alas ape2 yg seakan2 tikar sushi pon buleh) janji bersih

4. bahan nk letak dalam sushi dan atas sushi.
cadangan: carrot, timun jepun(mesia pon buleh), sosej, ayam punye slice(ayam mas punye ade), tuna, sardin, mayonis, ikan masin, telur dadar dan mcm2 lagilah ikut kreativiti korang..

So cara2:
1. Masak nasi tuh dulu..cara nk masak...sama mcm masak nasi biasa kite makan tu..so no prob..nk sedap...masuk garam sket.gula sket...sebab nasik tuh tawar setawar2nya

2. seaweed kalo dah beli yg siap potong buleh...yg selembar besar pon buleh... kalo yg dah potong siap2 tuh kna gulung keliling beras yg dikepal2 bentuk bujur... kalo beli yg selembar seaweed..senang sikit...letak seaweed atas tikar sushi...letak nasi sushi..lepek2kan...separuh dauh je ye...pastu gulung perlahan2...amik tikar..gulung lagi bagi padat2...kna carefull..takut terpecah..:)

3. Before gulung..makesure taruk benda2 dulu...mcm timun yg dipotong memanjang2.,.carot juga..soset..telur ke..ape2 la yg korang nk taruk dalam tuh...baru gulung...





4. untuk susuhi yg di kepal2 plak...pas dah lilit kelilingnya dengan seaweed..sila letak topping hias la mcm mana korang suka...nk letak fillinf kat dalam pon ok..(aritu aku buat ..sedap gak) ahax. Masa nak kepal2 nasi ni..aku sarankan korangr eadykan air garam suam2 untuk korang basahkan tangan sebab kalo x ...melekit2 nanti...seusah nk lilit seaweed tuh...

5.pastu kalo yg gulung tadik..korang potong dgn size sederhana tebal..agak2 size mcm kat jusco ade jual tuh la..hehe...

Tada..siap!!! senang kan...



So..mkn sushi x gemok eh...nasik die kurang kanji...yg melekit2 tuh mcm ade pulut2 sket...sebab nasik ni tawar je...nak sedap cicah ngn kicap masin..kalo mesia style..dalam kicap tuh taruk cili padi..fuh!!! sedap!

22 comments:

  1. ooo...ingat kene letak air cuka dlm tu.

    ReplyDelete
  2. ade setgh org suke nk letak..tapi saye x ske..nanti ade bau pelik..uhuhuh

    ReplyDelete
  3. Rajin buat sendiri ya. Nampak senang ja..:)

    ReplyDelete
  4. thanks for the info..nak cuba la, thanks share resepi ;-)

    ReplyDelete
  5. guna beras biasa pun boleh...lebihkan air sikit... campur ngan cuka tu utk bg nasi melekit mcm pulut tu...

    ReplyDelete
  6. salam.... kalau nk contact number boleh... nk bincang something tentang sushi y awak buat...sy ann ...ni email sy, annraihanna@yahoo.com...

    ReplyDelete
  7. Thanks for this recipe..i will try this at home 😘

    ReplyDelete
  8. Thanks for this recipe..i will try this at home 😘

    ReplyDelete
  9. Xde pencicah nye ke..?? Wasabi @ something yg bleh gantikan wasabi..

    ReplyDelete
  10. Seaweed tu beli berape rm kat jusco?

    ReplyDelete
  11. Seaweed tu beli berape rm kat jusco?

    ReplyDelete
  12. Kalo Gulung DLM plastik.bole ke?.nasi tu nk.kene tanak lembik ke?

    ReplyDelete
  13. Kata kunciny adalah DIET.. 99% jenis makanan halal..saya suka..Persoalanny adalah bagaimana cara utk kurangkan nafsu makan..??

    ReplyDelete