aku tatau la korang yg dok diet tapi makan bihun itu..bihun ini...
pernah tak terpk yg bihun tuh dibuat dari ape??
aku mmg pernah terpk tapi cuba menidakkan ape yg di pk itu..haha
..sampai la ada sahabat prihatin ni bagitau....damn!!
trus google search ape yg patut...
BIHUN
Bahan:
8 kg Beras hancur (D1 atau D2)
1.5 kg tepung sagu
500 g Tepung jagung
Sodium metabisulphate* (200 bsj).
Cara Pembuatan:
1. Beras dibasuh bersih
2. Kisar beras dengan sedikit air menggunakan mesin pengisar.
3. Tapis beras yang dikisar itu bagi mendapatkan beras yang halus menggunakan mesin
penapis; dan sisa beras yang masih kasar diulang kisar semula dengan sedikit air, dan
ditapis seperti tadi.
4. Simpan beras yang telah ditapis tadi didalam takungan, masukan Sodium
metabisulphate, dikacau merata sebati, dan adunan diperam.
5. Adunan seterusnya disalurkan ke mesin pengenyah-air bagi menguranngkan
kandungan airnya.
6. Masukkan adunan ke dalam mesen pembancuh (mixer) dan masukkan juga Tepung
sagu, dan diputar dengan mesin mixer itu supaya adunan bercampur sebati.
7. Masukkan ke dalam mesin pembentuk pelet Bihun dan dikukus menggunakan pellet
cooking machine atau steamer.
8. Adunan seterusnya dimasukkan kedalam mesen pemampatan untuk dijadikan juraianjuraian Bihun.
9. Juraian-juraian Bihun dipotong-potong digantung-sidai dan dikukus; kemudian
disimpan selama semalaman.
10. Bihun kemudiannya dilipat dan dikeriingkan dalam bilik pengeringan bersuhu 40-50
Djh. C; dan dibungkus.
Bahan:
8 kg Beras hancur (D1 atau D2)
1.5 kg tepung sagu
500 g Tepung jagung
Sodium metabisulphate* (200 bsj).
Cara Pembuatan:
1. Beras dibasuh bersih
2. Kisar beras dengan sedikit air menggunakan mesin pengisar.
3. Tapis beras yang dikisar itu bagi mendapatkan beras yang halus menggunakan mesin
penapis; dan sisa beras yang masih kasar diulang kisar semula dengan sedikit air, dan
ditapis seperti tadi.
4. Simpan beras yang telah ditapis tadi didalam takungan, masukan Sodium
metabisulphate, dikacau merata sebati, dan adunan diperam.
5. Adunan seterusnya disalurkan ke mesin pengenyah-air bagi menguranngkan
kandungan airnya.
6. Masukkan adunan ke dalam mesen pembancuh (mixer) dan masukkan juga Tepung
sagu, dan diputar dengan mesin mixer itu supaya adunan bercampur sebati.
7. Masukkan ke dalam mesin pembentuk pelet Bihun dan dikukus menggunakan pellet
cooking machine atau steamer.
8. Adunan seterusnya dimasukkan kedalam mesen pemampatan untuk dijadikan juraianjuraian Bihun.
9. Juraian-juraian Bihun dipotong-potong digantung-sidai dan dikukus; kemudian
disimpan selama semalaman.
10. Bihun kemudiannya dilipat dan dikeriingkan dalam bilik pengeringan bersuhu 40-50
Djh. C; dan dibungkus.
so ape terhegeh2 lagi tu..kalo betoi mau kurus...no bihun also!!! sebab sama je macam makan nasik..bak kata pengomen perihatin kiter ni....
hoho...mmg sentap dan menyedarkan okeh..thanx:)
tau tapi buat2 tak tau. hehehe
ReplyDeletekalau slow2 boleh?
buleh je..saje nk ingatkan mana2 yg tatau..haha...bihun dubuat dari beras tapi bihun bukan nasi..ahahaha
ReplyDeleteaini ...betul tuh bihun bukan nasi ...Nasi adalah Nasi..sama gak cam roti..roti tetap roti.Kita janji x mkn nasi jerkan hahahah..
ReplyDeletehehehehe.. tapi dari bihun & kuetiaw, teruk lagi mee kuning.. Tu lagi tak bole nak sentuh tu.. =)
ReplyDeletehe he he...time kasih bg tahu...klu x mmg xtahu
ReplyDeletecik jue-yer2 btoi..kiter kontes nasik je...hahahaha
ReplyDeletesaye nak slim-mi kuning...hm seb bek bukan penggemar mee kunin pon...ahax
salam
ReplyDeletenasib baek ni contest SNTN kan?so x disqualified la.haha
but come 2 think bout this,klu setahun x makan nasi,tapi diganti dgn bihun,koeyteow,mee camtu gak,maknanya matlamat nak kurus x tercapai la..sp yg rugi?
n 1 more thing,bout the other day tu,yg salahnyer bkn sbb mkn bihun,tp sebab makan bihun GORENG.
dr segi contest mmg la x salah,tp dr segi usaha nak kurus,kan dah rugi kat ctu.
sm2 mengingatkan jer..
JOM KURUS~
mizz nuha..maceh...mmg btoi tu..seb bek ade manusia yg peringat..haha..kalo nk harap syok sendiri mmg PADANla aku tak kurus2 nyoi..hahahaha..tengkiu2..kip up komen2 no prob..no heart feeling oso:)..yahaha
ReplyDeletenasib baik dulu masa diet 99HTN...makan bihun masih bole turun berat..huhuhu
ReplyDeletehahaha baru tau...hehehe...2 hari berturut hari makan bihun...dah tau sekrang..ku cuba elakkan...
ReplyDelete